Η απαρχή

Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το θάνατό του το 1982, ο καταξιωμένος Αυστραλός θεραπευτής Tom Bowen βοήθησε πολλές χιλιάδες ανθρώπων να ξεπεράσουν τους πόνους και τις ασθένειές τους επιστρατεύοντας μια σειρά απαλών, μη-επεμβατικών κινήσεων πάνω από τους μύες και το συνδετικό ιστό, χρησιμοποιώντας μονάχα τους αντίχειρες και τους δείκτες του. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκαν μόνο δύο ή τρεις θεραπείες ώστε τα άτομα να απελευθερωθούν από τον πόνο μόνιμα, πράγμα που δικαιολογεί τη δημοφιλία της Τεχνικής Bowen. Το 1974, ο Τοm Bowen ανέθεσε στον οστεοπαθητικό Oswald Rentsch τη μελέτη και καταγραφή του συνόλου της εργασίας του. Ήταν ο μόνος άνθρωπος που ασχολήθηκε με την ακριβή καταγραφή της εργασίας του Tom Bowen και αυτή η διαδικασία διήρκησε δύο χρόνια.

Πριν το θάνατο του Tom Bowen, ο Oswald Rentsch του έδωσε την υπόσχεση πως η δουλειά του θα γινόταν γνωστή παγκοσμίως και μαζί με τη σύζυγό του Elaine δημιούργησαν το «Bowtech» προκειμένου να διδάξουν και να μοιραστούν με όλον τον κόσμο την αυθεντική μέθοδο, όπως προκύπτει από την καταγραφή της εκπληκτικής δουλειάς του Bowen. 

Η Τεχνική Bowen αποτελείται από αλληλουχίες απαλών κινήσεων για τις οποίες ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας χρησιμοποιεί τους αντίχειρες και τους δείκτες του, κάνοντας κινήσεις με πολύ ελαφριά πίεση και ακρίβεια σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αυτές οι απαλές κινήσεις έχουν στόχο να διεγείρουν τους μύες και το συνδετικό ιστό, προκαλώντας μεταβολές εντός του σώματος ώστε να το επαναφέρουν σε ισορροπία και να ενεργοποιήσουν τη ροή ενέργειας. 

Τα διαλείμματα είναι ένα σημαντικό και ουσιαστικό μέρος της θεραπείας με την Τεχνική Bowen, με το θεραπευτή να αποχωρεί προσωρινά, παρέχοντας χρόνο στο σώμα του ασθενούς να επεξεργαστεί τα σήματα που έλαβε κατά τη συνεδρία και να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτοθεραπείας του.  

Οι κινήσεις που χρησιμοποιεί ο επαγγελματίας του Bowen βοηθούν το σώμα να επανέλθει σε ισορροπία, επιτρέποντας την αυτοΐαση με ελάχιστη εξωτερική παρέμβαση.  Χαρακτηριστικό της Τεχνικής Bowen είναι πως δεν ασκείται πίεση για την επίτευξη του αποτελέσματος – ο θεραπευτής εκτελεί κινήσεις απαλά και με ακρίβεια, ενεργοποιώντας τη φυσική θεραπευτική ανταπόκριση του σώματος. Η βελτίωση γίνεται συνήθως αισθητή μέσα σε λίγες ημέρες. Το σώμα προτρέπεται να επαναπροσαρμοστεί, εκμεταλλευόμενο τις εσωτερικές, έμφυτες δυνάμεις του.

Το Bowen είναι μια απαλή, μη επεμβατική, ασφαλής πρακτική και λειτουργεί αποτελεσματικά για όλες τις ηλικίες, από τα νεογέννητα μέχρι τους ηλικιωμένους. Επίσης, πολύ ευεργετική είναι η επίδρασή του στα ζώα και διατίθενται μαθήματα για την εκμάθηση μιας εκδοχής της Τεχνικής Bowen για άλογα, η οποία ονομάζεται EMRT (Equine Muscle Release Technique). Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Θεραπείας Bowen της Αυστραλίας. 

 

Bowen