Tom Bowen

 O Τhomas Ambrose Bowen γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1916 ως το τρίτο παιδί και μοναδικός γιος του William και της Norah Bowen. Είχε δύο μεγαλύτερες αδερφές, τη Norah και τη Beatrice και μία μικρότερη, την Agnes.

Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στην Αυστραλία από το Wolverhampton της Αγγλίας γύρω στα 1910. Εγκαταστάθηκαν στο Brunswick, ένα προάστιο της Μελβούρνης στο οποίο πιθανότατα γεννήθηκε ο Tom.


 Όταν ήταν νέος ήθελε να γίνει γιατρός. Ο πατέρας του ήταν ξυλουργός και δεν σκόπευε να δώσει στα παιδιά του καλύτερη εκπαίδευση από αυτήν που χρειάζονταν για να βρουν μια εργασία. Έτσι, είτε του άρεσε είτε όχι, ο Tom τελειώνοντας το σχολείο έγινε ξυλουργός.

Παντρεύτηκε τη Jessie McLean το Σεπτέμβριο του 1941 και μαζί μετακόμισαν στο Geelong. Έκαναν τρία παιδιά: την Pam, τον Barry και την Heather. Όσο ήταν παντρεμένοι, η γυναίκα του υπέφερε από άσθμα και συχνά νοσηλευόταν μέχρι που ο Tom άρχισε να μαθαίνει πώς να τη βοηθά να αποφορτίζει την πνευμονική συμφόρηση με κάποιους χειρισμούς. Η κατάσταση της Jessie παρουσίασε αξιοθαύμαστη βελτίωση και κατάφερε -χάρη στη μέθοδο του Tom- να μη νοσηλευτεί ξανά και να απαλλαγεί από τα φάρμακα που έπαιρνε.

Στα τέλη του 1930 με αρχές του 1940 ο Tom είχε οργανώσει μια λέσχη αγοριών για το Στρατό Σωτηρίας, όπου εκπαίδευε τα αγόρια στη γυμναστική. Του άρεσαν τα σπορ και ιδιαίτερα η κολύμβηση, η ποδηλασία και το κρίκετ και έπαιζε για την ομάδα κρίκετ του εργοστασίου τσιμέντου στο Geelong, όπου δούλευε ως ξυλουργός.

Όλοι σύντομα διαπίστωσαν πως είχε μια δική του μέθοδο να βοηθά όσους τραυματίζονταν. Και ενώ το πρωί δούλευε ως ξυλουργός, ξεκίνησε να δουλεύει τις νύχτες στο σπίτι του βοηθώντας ανθρώπους με προβλήματα υγείας, συχνά δωρεάν. 

Το 1974 ο Βowen γνώρισε τον μασέρ Oswald Rentsch κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Υγείας στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας και τον προσκάλεσε στην κλινική του στο Geelong. Ο Βοwen δεν είχε σημειώσεις, διαγράμματα ή εγχειρίδια, αλλά ζήτησε από τον Ossie να καταγράψει τις ανακαλύψεις και το έργο του μετά το θάνατό του.

Η γυναίκα του Ossie, Elaine, επίσης διδάχθηκε από τον Bowen και 2,5 χρόνια μετά, ο Ossie και η Elaine άνοιξαν το δικό τους θεραπευτικό κέντρο στο Χάμιλτον στη Δυτική Βικτώρια, όπου άρχισαν να εφαρμόζουν αποκλειστικά τις μεθόδους του Tom Bowen.

Όταν αυτός πέθανε το 1982, οι Rentsch άρχισαν να δέχονται πιέσεις να διδάξουν την τεχνική, πράγμα που ξεκίνησε τελικά το 1986.

Από το 1992 έχουν παρουσιάσει διεθνώς την τεχνική σε 30.000 άτομα με τη βοήθεια 100 εκπαιδευτών, σε 30 διαφορετικές χώρες και με 18 σωματεία να πρόσκεινται στην Ακαδημία Bowen Αυστραλίας (ΒΤΑΑ).

Χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο ευχαριστούν εκ βαθέων τον Ossie και την Elaine Rentsch, που διέδωσαν τη δουλειά του Tom Bowen.

Στο θεραπευτήριο του Tom Bowen στο Geelong βρισκόταν αναρτημένο σε περίοπτη θέση το παρακάτω ποίημα:

Στο θεραπευτήριο του Tom Bowen στο Geelong βρισκόταν αναρτημένο σε περίοπτη θέση το παρακάτω ποίημα:
Περνάω μόνο μία φορά από αυτή τη ζωή Έτσι επίτρεψέ μου να κάνω όσο καλό μπορώ Να εκφράσω τη φιλία μου στους συνανθρώπους μου Τώρα. Μη μου επιτρέψεις καμία καθυστέρηση ή παράβλεψη Γιατί πιθανόν να μην περάσω από εδώ ξανά.
Bowen