Τι είναι η Τεχνική Bowen

Η αυθεντική Τεχνική Bowen (επίσης γνωστή ως Bowtech και ως Bowenwork) είναι ένα δυναμικό σύστημα θεραπείας των μυών και του συνδετικoύ ιστού που αναπτύχθηκε από τον αείμνηστο Tom Bowen στο Geelong της Αυστραλίας. Χρησιμοποιεί λεπτεπίλεπτους χειρισμούς -τις κινήσεις Bowen-, που διεγείρουν το σώμα και προάγουν την αυτοΐαση κι έτσι κάποιοι την αποκαλούν ομοιοπαθητική της χειροθεραπείας.

Ένας θεραπευτής Bowen που καλείται να έρθει αντιμέτωπος με κάποιο οξύ τραυματισμό μπορεί να ασχοληθεί αποκλειστικά με την πληγείσα περιοχή έχοντας ταχύ ή και άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, καθώς το σώμα του ασθενούς δεν έχει προλάβει να αναπτύξει αντισταθμιστικά πρότυπα. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασκούντες εργάζονται με πελάτες των οποίων οι παθήσεις έχουν αναπτυχθεί σταδιακά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζουν παγιωμένα πρότυπα διαταραγμένης κίνησης και μυϊκής λειτουργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασκών την Τεχνική Bowen πρέπει να ακολουθήσει μία πιο ολιστική προσέγγιση για να διευκολύνει την ευθυγράμμιση και εξισορρόπηση του οργανισμού.

Αντί να επικεντρώνεται σε ένα μόνο σύμπτωμα, η Τεχνική Bowen απευθύνεται σε ολόκληρο το σώμα αποκαθιστώντας την ισορροπία μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ANΣ). Το ANΣ ελέγχει πάνω από το 80% των σωματικών λειτουργιών και είναι πολύ ευαίσθητο και ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες όπως το στρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ζουν σε συνεχή κατάσταση υψηλού στρες και συμπαθητικής υπερδιέγερσης (σύνδρομο σύγκρουσης-αποφυγής). Η εξισορρόπηση μπορεί να συμβεί μόνο έπειτα από τη μετάβαση του ANΣ από τη συμπαθητική στην παρασυμπαθητική κυριαρχία (κατάσταση ανάπαυσης, χαλάρωσης και αυτοεπιδιόρθωσης). 

Η Τεχνική Bowen διευκολύνει αυτήν την αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο δέκτης μπαίνει συχνά σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης ή ύπνου και συνήθως ακούγονται περισταλτικοί ήχοι. Και οι δύο αυτές αλλαγές είναι ενδείξεις βαθιάς απελευθέρωσης από το άγχος και μετάβασης προς την παρασυμπαθητική κυριαρχία. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να εξηγήσει, εν μέρει, τη διαδεδομένη παρατήρηση ότι η συνεδρία Bowen φαίνεται να επανενεργοποιεί τη διαδικασία ανάρρωσης, η οποία πιθανόν να καθυστερεί ή να παραμένει στάσιμη μετά από τραυματισμούς, ασθένειες ή χειρουργικές επεμβάσεις. 

Μια τυπική συνεδρία Bowen διαρκεί από 15 έως 45 λεπτά. Οι δέκτες συνήθως ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι θεραπείας, ή μπορούν να παραμείνουν σε καθιστή θέση, εάν χρειάζεται. Η συνεδρία περιλαμβάνει μία ή περισσότερες διαδικασίες Bowtech, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από πολλούς συνδυασμούς κινήσεων. Οι κινήσεις είναι ήπιες, απαιτούν ακρίβεια και μπορούν να γίνουν πάνω από ελαφρύ ρουχισμό. Μεταξύ κάθε σειράς κινήσεων, ο ασκών κάνει παύση για όσα λεπτά χρειάζονται, ώστε να αρχίσει να ανταποκρίνεται το σώμα του δέκτη. Καθώς το νευρικό σύστημα αρχίζει να ρυθμίζει το επίπεδο έντασης στους μύες, ο ασκών αισθάνεται πότε ο δέκτης είναι έτοιμος για το επόμενο σετ κινήσεων. Μια συνηθισμένη συνεδρία αποσκοπεί στην εξισορρόπηση ολόκληρου του σώματος μέσω κινήσεων στη μέση, στη ράχη και στον αυχένα. Για να μη διακοπεί η χαλάρωση του δέκτη, ολοκληρώνονται πρώτα όλες οι κινήσεις στην οπίσθια επιφάνεια του σώματος και έπειτα η θεραπεία συνεχίζεται στην πρόσθια επιφάνεια. Σε αντίθεση με άλλες πρακτικές μεθόδους όπου ο ασκών επιβάλλει τις διορθωτικές κινήσεις στο δέκτη μέσω έντονων χειρισμών και ανατάξεων, η Τεχνική Bowen, βασιζόμενη στην αρχή της ελάχιστης παρέμβασης, απλά ενεργοποιεί το σώμα με σκοπό την αυτοθεραπεία. Λόγω της λεπτοφυούς φύσης της Τεχνικής Bowen και της συνεχιζόμενης ανταπόκρισης του σώματος για αρκετές ημέρες μετά τη θεραπεία, δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μεθόδων χειροθεραπείας έως και πέντε ημέρες μετά τη συνεδρία διότι είναι πιθανό να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού έργου που συντελείται στο σώμα του δέκτη.

Bowen